AlgemeenBinnenlandOverigen

Enquête: 43% van de Nederlandse joden verbergt hun identiteit

Veel Nederlandse joden melden dat ze zich angstig voelen om zich in de straten van Nederland openlijk te identificeren als Joden.
Door World Israel News

Veel joden in Nederland hebben angst zich bloot te geven als joden, zo blijkt uit een onderzoek van actualiteitenprogramma EenVandaag in samenwerking met het Centraal Joods Jodendom en JMW, een Joodse sociale dienst.
De enquête werd gehouden onder 557 joden in Nederland, waarvan bijna de helft (47%) zei dat ze zich niet vrij voelen om openlijk joods te zijn in hun land, aldus EenVandaag.
De ondervraagden zeiden antisemitische gevoelens te ervaren en zien op internet (82 procent), in de media (59 procent) en op straat (52 procent).
Volgens de enquête van EenVandaag verandert 43 procent van de Nederlandse joden van uiterlijk of kleding, zodat ze niet als Joden worden herkent, d.w.z. bijvoorbeeld hun keppeltje onder een pet verbergen. Achtenveertig procent vermijdt soms situaties uit angst voor anti-Joodse opmerkingen, ontdekte de opiniepeiling.
Anti-Israëls sentiment
De meeste mensen die het anti-joodse sentiment ervoeren, zeiden dat het zich concentreerde op opmerkingen over het Israëlisch-Arabische conflict (89%).
Bijna alle ondervraagden (93%) zeggen dat Israël en de berichtgeving in de media daarover van invloed zijn op hoe Nederlanders denken over Joden.
Verschillende deelnemers zeiden dat zij persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor de acties van Israël, volgens EenVandaag. Israël wordt afgeschilderd als de schuldige. “Dan spreken mensen persoonlijk tegen me over de acties van Israël door te zeggen dat ‘jij’ ten onrechte hebt gehandeld”, schreef een deelnemer.
Niet alles is gekoppeld aan Israël. Driekwart (74%) meldde stereotypen van het gehoor, soms grappen, over Joden, meestal in verband met geld. Eenenvijftig procent hoorde opmerkingen in verband met de Tweede Wereldoorlog. “De buurman zei dat ik hier alleen woon omdat ze vergaten mijn familie te vergassen”, schreef iemand in de enquête.
Eén op de tien Nederlandse joden (11%) zei dat ze geweld hebben meegemaakt. “Ik werd bedreigd met een mes aan de deur en uiteindelijk ‘bekraste’ hij alleen maar de auto met een swastika,” schreef iemand.
“Het woord Jood is op zichzelf al een belediging en scheldwoord geworden”, zei een ander, volgens EenVandaag.