Verslag van projecten in Israël dd 15 nov 2022

Graag willen we jullie weer verder op de hoogte houden van de ondersteuning projecten in Israël.
Deze week hebben we enkele van de plaatsen bezocht waar we voorheen olijfbomen geplant hebben samen met en voor de lokale bevolking.

Ruchama

Er zij twee plaatsen waar inmiddels volgens de richtlijnen van Tora geoogst mag worden en dat zijn de boomgaarden van Tekuma en Ruchama. In Ruchama was de oogst al binnengehaald toen we er aankwamen en het moet, afgeleid van hoe de bomen erbij stonden, een goede oogst zijn geweest.

Tekuma

In Tekuma staat het oogsten gepland voor volgende week als daar de vrijwilligers aankomen. Maar deze oogst is zo overvloedig zoals zelfs Uzi Manor met al zijn ervaring nog nooit gezien heeft.
Ook in Sde Tzwi staan de bomen er goed en gezond bij, maar daar mag dus nog niet geoogst worden omdat het daar nog niet het vierde jaar is dat ze er vruchtdragend staan.

Sde Tzwi

Door al jullie geweldige donaties voor zoveel olijfbomen hebben we namens jullie ook mogen deelnemen aan de, onder grote belangstelling gehouden officiële eerstesteenlegging van het revalidatiecentrum חוות אחים לעד “Brothers for ever” voor soldaten met ptss (PTSD). Dit evenement werd gehouden op vrijdag 11 november 2022 door hier jullie 100 olijfbomen te planten.

 

Het planten van olijfbomen in Eretz Israël heeft zoals jullie wellicht weten altijd een speciale betekenis en wordt dan ook altijd begeleid door het bidden van een zegen over elke boom die geplant wordt.

 

Het gebed van de planter
op het land van Israël

onze hemelse Vader bouw Sion en Jeruzalem en vestigt het koninkrijk van Israël.
HaShem heeft je land gewild en het effect op haar is goed

Geef een oproep tot zegen
En mijn wil komt op dat moment neer om de bergen van Israël en zijn valleien te zien en er elke plant en boom water te geven en deze aanplant die we vandaag voor je planten

Verdiep hun wortels en de boerderij
Omwille van Uw wil bloeien ze
In het midden van elke tak van de bomen van Israël om te zegenen en te verheugen
En versterk de handen van al onze broeders de arbeiders in het werk van het heilige land en in de bloei van haar wildernis

God zegene hem
en de werker van hun hand zal tevreden zijn
het uitzicht vanuit de verblijfplaats van heiligheid vanuit de hemel
En zegen uw volk Israël en het land dat U ons gaf zoals U zwoer aan onze voorouders

Amen

תפילת הנוטעים
על אדמת ישראל

אָבִינוּ שֶבֵּשָּמֵיִם
בּוֹנֶה צִיּוֹן וִירוּשָלַיִם
וּמְכוֹנֵן מֵלְכוּת יִשְרָאֵל
רְצֵה ה’ אֵרְצֶךֶ
וְהֵשְפֵּעֵ עָלֶיהָ מִטּוּב חֵסְדֶרָ

תֵן טֵֹל לִבְרָכָה
וְגִשְמֵי רָצוֹן הוֹרֵד בְּעִתָּם
לְרֵוּוֹת הָרֵי יִשְֹרָאֵל וֵעֲמָקֶיהָ
וּלְהַשְקוֹת בָהֶם כָּל צֶמֵח וָעֵץ

וּנְטִיעוֹת אֵלֶה
אֲשֶר אֲנַחְנוּ נוֹטְעִים לְפָנֶיךָ הַיּוֹם

הֵעְמֵק שָרְשֵיהֶם וְגֵדֵּל פְּאַרָם
לְמֵעֵן יִפְרְחוּ לְרָצוֹן
בֵּתוֹךְ כָּל שְאָר עֲצֵי יִשְרָאֵל
לִבְּרָכָה וּלְתִּפְאָרָה
וְחֵזֵּק יְדַי כָּל אַחֵינוּ
הָעֲמֵלִים בַּעֲבוֹדֵת אַדְמַת הַקּדֶש
וּבְהַפְרָחֵת שִמְּמָתָּהּ

בָרֵךְ ה’ חֵילָם
וּפֹעֵל יָדָם תִּרְצֶה
הַשְקִיפָה מִמְעוֹן קֹדְשֶרָ מִן הֵששָּמַיִם
וּבָרֵךְ אֶת עֵמְּךָ אֶת יִשְרָאֵל
וְאֶת הָאֳדָמָה אֳשֶר נָתֵתָּ לָנוּ
כֵּאֳשֶר נִשְבַעֲתָּ לֵאֲבוֹתֵינוּ

אָמֵן

 

 

Naast jullie olijfbomen zijn er ook veel andere soorten fruitbomen en groenten geplant als start van een voedselbos en moestuinen.

De belangstelling was naast familie en kennissen ook enorm van de kant van oud-soldaten en officieren en vele jongeren van heinde en verre.

Moge haShem dit initiatief van Michael Zamir en Tzahi Berkowitz en hun team tot zegen laten zijn voor allen die hier rust en herstel zoeken samen met lotgenoten. Michael en Tzahi hebben zelf ook te maken met ptss. Zie hier voor het verhaal van Michael: https://youtu.be/Rhb7rqku4HI 

Toch zijn de statements die we met al onze plantingen proberen over te brengen ook door hen goed ontvangen.

In het leven hebben we een keuze: “Als je door grote moeilijkheden wordt getroffen kun je ervoor kiezen erbij neer te gaan liggen of op te staan en iets groots en nieuws te bouwen”. En mede daardoor geldt de eeuwigdurende belofte van haShem: “Am Israël Chai”.

Michael en Tzahi hebben hier jaren geleden ook duidelijk voor gekozen en zijn begonnen dit project te realiseren om daarmee veel anderen te helpen. Het heeft vier jaar van hard doorzetten gekost om tot op dit punt te komen.

Wij roepen dan ook iedereen op, die het op zijn hart heeft, met ons mee te doen, en dit project verder te steunen door het helpen realiseren van alle noodzakelijke voorzieningen voor deze mannen, vrouwen, jongens en meisjes.

We blijven doorgaan met Israël te ondersteunen en bemoedigen met deze bomenactie maar ook met de andere ondersteuningsacties. Ze blijken telkens weer in een grote behoefte te voorzien.

Zo hebben we bijvoorbeeld ook Shoshana bezocht in Sderot in de sociale werkplaats waar ze voor haar cliënten een geweldige directrice en begeleidster is. Naast dit werk zorgt zij ook voor de distributie van jullie voedsel- en kledingpakketjes voor respectievelijk de armsten in Sderot en de alleenstaande moeders met pasgeboren baby’s. Zie onze eerdere berichten hierover in deze rubriek “nieuws”.

Voor meer informatie kunt u via het formulier op deze website contact met ons opnemen met al uw vragen.

DE ACTIES EN WAT U KUNT DOEN:

  • Draag ter ondersteuning € 30 * (of een veelvoud daarvan voor het aantal bomen dat u wilt planten) over naar rekeningnummer: NL 74 RABO 0115973184 van Beit Emoenah met de melding ‘Am Israël Chai’ en gebruik het om een ​​of meer olijfbomen te planten in Eretz Israel.
  • Promoot deze actie op een zo breed mogelijke manier bij familie, vrienden, kennissen en gelovigen in HaShem.

Doe mee en laat zien dat we geloven wat HaShem zegt:
“Am Israël Chai”