Einot Kedem Farm, Een parel in Samaria

Op Yom Shini, Adar Beth 15, maandag 25 maart 2024, zijn we met een aantal vrienden en kennissen naar Einot Kedem nabij Jericho bij de familie van Naama en Omer Atidya afgereisd. Een week eerder hadden we er al 100 bomen naar toe gebracht met de bedoeling die op een feestelijke manier te gaan planten. De reden hiervoor is nog steeds dezelfde:

 

 

Met de “Am Israël Chai International Jerusalem Ring” willen we met en namens alle donateurs een veel breder statement maken met de oproep:
“AM ISRAËL CHAI” en uiteraard een bemoediging voor heel ISRAËL.
Daar komt op dit moment dan ook nog eens de oproep bij:
“BRING THEM HOME!”

Het geluid moet klinken en “vaste grond” krijgen dat Am Israël Chai!
En hoe kunnen we dat beter proclameren dan door olijfbomen te planten in het hartland Judea en Samaria?
Het gaat namelijk niet alleen om Israël maar om ERETZ ISRAËL, Het Land van haShem!

Maar als dit de basis van ons project is waarom dan kiezen voor de Einot Kedem Farm zult u zeggen. De keuze is hierop gevallen om een aantal redenen buiten de projectbasis. Einot Kedem is namelijk niet zomaar een agrarisch bedrijf. Twintig jaar geleden zijn Omer en Naama naar deze plek gekomen die toen nog woest en ledig was. Gaandeweg werden ze daar geconfronteerd met diverse problemen en ontwikkelde zich het bedrijf anders dan gepland. Tegenwoordig is de farm ook een plek waar jongeren met sociale en mentale problemen worden opgevangen en begeleid. Dit gebeurt door het samenspel van de jongeren zelf met elkaar en met vrijwilligers die regelmatig komen werken op de farm. Nog belangrijker is de vriendschap van de familie en de jongeren met oud-militairen die zich bijna dagelijks mee inzetten. Door al de extra activiteiten naast het agrarische deel is het voor Omer en Naama wel een dagelijkse strijd om financieel rond te komen. Vandaar de keuze van ons om hier op deze parel van de Samaria 100 bomen te doneren die op termijn kunnen gaan bijdragen.

Het planten van de bomen werd dan ook ondanks de spanning van de huidige tijd een geweldig feest.
En we zijn ervan overtuigd dat we een goede plek hebben gekozen voor deze donatie.
“Moge haShem de bomen zegenen met een goede groei, moge Hij ze tijdig voorzien van water, en moge Hij ze rijkelijk vrucht laten voortbrengen als de tijd daarvoor is aangebroken!”

Tijdens de gesprekken werd nog een nieuw idee geboren. Het is jullie bekend dat na het planten van een boom drie jaar lang gewacht moet worden voordat deze opbrengst hebben. Die periode kost een investering van € 180 aan onderhoudt, water, bemesting etc.

Het idee is nu:
Willen mensen een of meer bomen adopteren voor die periode à € 180? Daar staat dan tegenover dat ieder een aantal keer per jaar een persoonlijke nieuwsbrief en update van Naama over de farm en het werk zal ontvangen.
Misschien willen jullie ons laten weten wat jullie van dit idee vinden?